Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena: 5
Składniki (na 12 pieczarek):
- 12 dużych pieczarek
- 250 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- szczypiorek
- ser żółty
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Pieczarki obrać, oderwać ogonki i wydrążyć środki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojone ogonki pieczarek i to co wydrążyliśmy. Podsmażyć i dodać mięso mielone. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 5 minut i zdjąć z ognia.
Nałożyć farsz do pieczarek, posypać startym serem i włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem (masłem lub oliwą). Zapiekać w piekarniku około 40 minut w temperaturze 200C
Upieczone pieczarki posypać posiekanym szczypiorkiem.
Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z bloga karmel-itka.blogspot.com
Pieczarki wyszły soczyste - czyli takie jak lubię najbardziej. A do tego całkiem sycące. Polecam!
Ponieważ ser dość szybko się przypieka myślę, że można go dołożyć trochę później - np. po 20 minutach. Wówczas nie zrobi się z niego skorupa a będzie przyjemnie ciągnący.
Lubie takie grzybki, idealnie sie sprawdzaja jako imprezowa przekaska.
OdpowiedzUsuń