poniedziałek, 7 maja 2012
Polędwiczki z kurczaka we włoskim stylu
Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena: 4+
Składniki (dla 2-3 osób):
- pierś z kurczaka
- 2 pomidory
- 6 suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- pęczek bazylii
- 100 g śmietany
- 60 g parmezanu
gnocchi:
- 1 kg ziemniaków
- 150 g mąki
- 1 jajko
Przygotowanie:
Gnocchi - ziemniaki obrać i ugotować. Ugnieść i jeszcze gorące zagnieść z mąką, na końcu dodać jajko. Wyrobić ciasto i formować długie wałeczki o grubości palca. Ciąć nożem na dwucentymetrowe kawałki, odrzucając je na stolnicę z mąką. Gotować partiami w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.
Kurczak - na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony czosnek i cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę pierś. Podsmażyć. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Suszone pomidory pokroić w paski. Dodać do kurczaka i dusić pod przykryciem około 10-15 minut.
Bazylię posiekać i wrzucić pod koniec duszenia. Śmietanę rozrobić z odrobiną sosu, który powstał z kurczaka oraz pomidorów i wymieszać z całością.
Na talerz położyć gnocchi, polać sosem i posypać tartym parmezanem.
Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne".
Gnocchi robiłam po raz pierwszy, ale właściwie robi się je tak samo jak nasze kopytka - tylko kształt mają nieco inny. No i może były bardziej miękkie niż kopytka - a może tak mi się tylko wydawało. W każdy bądź razie bardzo mi smakowało to połączenie. :) Polecam!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń