środa, 9 maja 2012
Klasztorna czorba z bobem
Potrzebny czas: 40 minut
Moja ocena: 3
Składniki (dla 2 osób):
- 1,5 szklanki bobu
- 1 marchewka
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 pomidor
- 1/2 cebuli
- 1/2 ostrej papryki
- 1/4 pęczka mięty
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól
Przygotowanie:
Bób zalać zimną, osoloną wodą z czosnkiem i oliwą. Gotować do miękkości. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, marchewkę i seler. Zagotować. Na koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz grubo posiekaną miętę. Zagotować i doprawić solą. Na talerzu posypać siekaną pietruszką.
Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Smak podróży" wyd. Pascal.
Uwielbiam bób, jednak w tej zupie nie czułam jego pełnego smaku, ponieważ zmieszał się z aromatem słodyczy marchwi oraz świeżości mięty. Ciekawy smak, jednak nie należy do moich ulubionych.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz