wtorek, 22 maja 2012

Zupa gulaszowa


Potrzebny czas: 3 godziny
Moja ocena: 4+

Składniki (dla 4 osób):
- 0,5 kg wołowiny bez kości
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 4 goździki
- 2 ziemniaki
- 1 seler
- 1 marchewka
- 3 cebule - całe
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- natka pietruszki
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Do garnka włożyć wołowinę, grubo pokrojone pomidory z puszki i obrane cebule z powbijanymi goździkami, zalać wodą i zagotować, a pod koniec posolić. Po około 2 godzinach wyjąć cebule i mięso, które należy ostudzić i pokroić w kostkę. Do wywaru włożyć pokrojone warzywa (cebulę, ziemniaki, seler, marchewka) i wołowinę. Gotować przez kolejną godzinę, uzupełniając odparowaną wodę. Doprawić solą i pieprzem, dodać kaszę i gotować, aż będzie miękka. Zupę posypać posiekaną natką pietruszki.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Smak podróży - przewodnik kulinarny po 10 krajach".
Zupa jest bardzo dobra na chłodniejsze dni - rozgrzeje i nasyci na cały dzień.

2 komentarze:

  1. Piękna zupka, chociaż dzisiaj za ciepło na taką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam :) ja robie bez ziemniakow za to duzo miesa:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń