Potrzebny czas: 50 minut
Moja ocena: 5
Składniki (dla 2 osób):
- 2 filety z łososia
- pomarańcza
- czerwona cebula
- liście szpinaku
- pesto:
- 1 łyżka octu z białego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść orzechów nerkowca lub pinii
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- marynata do łososia:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- garść listków świeżej szałwii lub rozmarynu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotować marynatę - wymieszać ze sobą sok z cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawić solą i pieprzem. Łososia natrzeć posiekanymi listkami szałwii i zalać marynatą.Odstawić na 30 minut.
W tym czasie dokładnie umyć i obsuszyć liście szpinaku. Pomarańcze pokroić w krążki o grubości około 0,5 cm. Cebulę pokroić w cienkie piórka.
Przygotować pesto - zblendować ze sobą wszystkie składniki - aż do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Wyjąć łososia z marynaty i ułożyć na patelni do grillowania. Piec z każdej strony po kilka minut.
Na talerzu układamy surowe liście szpinaku, na to pesto, krążki pomarańczy, czerwoną cebulę oraz łososia.
Smacznego!
Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi od mojej koleżanki, która mnie ostatnio bardzo zaciekawiła opowiadając o łososiu. Udało mi się dostać od niej przepis i oto tak się prezentuje. :) Muszę powiedzieć, że danie wygląda i smakuje wykwintne. Jedząc je czułam się tak, jakbym znalazła się w restauracji. :) Polecam na szczególne okazje.
Stwierdzam po zdjęciu, że musi to być coś apetycznego :)
OdpowiedzUsuńTak, zdecydowanie apetyczne! Polecam do przetestowania :)
UsuńNiesamowite zdjęcie! Jestem oczarowana. ;)
OdpowiedzUsuńsuper przepis, jedyne co to łosoś mógłby być nieco szerszy:) w końcu o niego tu chodzi:)
OdpowiedzUsuńTo fakt - łosoś mógłby być większy :) jednak tylko taki mi został w lodówce, więc musiałam go wykorzystać.
Usuńwygląda naprawdę wspaniale:)
OdpowiedzUsuń