piątek, 11 maja 2012

Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej z serem camembert


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 5

Składniki (dla 2 osób):
- pierś z kurczaka
- 3 plastry szynki parmieńskiej
- 6 plastrów sera camembert
- kilka listków szałwii
- łyżeczka octu balsamicznego
- 2 gulgi białego wina wytrawnego
- 1/2 cukinii
- 1/2 bakłażana
- oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Bakłażana umyć, obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Cukinię umyć i pokroić w grube plastry.
Rozgrzać patelnię do grillowania i położyć na nią warzywa. Grilować z każdej strony po około 5 minut.
Kurczaka pokroić w 6 podłużnych pasków. Oprószyć solą i pieprzem. Każdy plaster szynki parmeńskiej podzielić na pół. Na każdy pasek kurczaka położyć 2 liski szałwii oraz sera i zawinąć szynką.
Na patelni rozgrzać oliwę i położyć roladki. Smażyć z każdej strony kilka minut. Dołożyć ugrillowane warzywa. Dodać wino oraz ocet balsamiczny i dusić pod przykryciem jeszcze kilka minut.

Kilka dodatkowych słów:
Danie bardzo mi smakowało. Szybko się je przygotowuje a smakuje wykwitnie. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz