wtorek, 8 maja 2012

Melon w szynce parmeńskiej


Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena: 5

Składniki:
- 1 dojrzały melon - ja użyłam galia
- 10 plasterków szynki parmeńskiej
- rukola

Przygotowanie:
Melona obieramy i kroimy w plasterki - wydrążając gniazdo nasienne. Każdy kawałek okładamy rukolą a następnie owijamy szynką parmeńską. Możemy zapiąć wykałaczką, aby całość lepiej się trzymała.

Kilka dodatkowych słów:
Melon z szynką parmeńską nadaje się jako przekąska lub przystawka w ciepłe dni. Polecam! Jako inspiracja posłużył mi przepis znaleziony na kwestiasmaku.com - wprawdzie nieco inny ale jak zawsze inspirujący. Można podawać z sosem balsamicznym przygotowanym z octu balsamicznego i oliwy z dodatkiem soli w proporcji 1:2 Jak sprawdzić czy melon jest dojrzały? Nacisnąć na czubek melona i sprawdzić czy wydziela słodki zapach. Jeśli tak to znaczy, że jest już dobry do spożycia. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz