czwartek, 10 maja 2012
Rabarbarowa galaretka
Potrzebny czas: 40 minut
Moja ocena: 4
Składniki (dla 2 osób):
- ok 300 g rabarbaru
- pół jabłka
- 2 łyżki cukru
- 600 ml wody
- 3 łyżeczki żelatyny
- szczypta cynamonu
- 1 goździk
Przygotowanie:
Rabarbar umyć i pokroić w paski. Jabłko obrać i pokroić.
W garnku zagotować wodę. Dodać rabarbar oraz jabłko. Przyprawić cynamonem oraz goździkiem. Gotować do miękkości. Żelatynę zalać odrobiną ciepłej wody i odstawić na chwilę.
Rabarbar posłodzić i wymieszać. Zdjąć z ognia.
Żelatynę dodać do garnka z rabarbarem i dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków, przestudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Kilka dodatkowych słów:
Przed dodaniem żelatyny zblendowałam rabarbar i jabłko. Jednak wytworzyła się piana, która później niestety przyjęła postać musu - dlatego nie wyszła sama galaretka. Może to być plus lub minus. To zależy co kto woli. Jeśli ma być sama galaretka to polecam nie blendować, jeśli chcemy mus z galaretką to blendować. :)
Galaretkę można przybrać bitą śmietaną i posypać czekoladą. A do środka przed wystudzeniem proponuję włożyć kawałki jabłek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jaka śliczna!
OdpowiedzUsuńurocza. super pomysł na lekki i owocowy deser,
który jednocześnie jest niesamowicie wykwintny!
dziękuję :) a na letni deser nadaje się znakomicie - dzięki swojemu kwaskowatemu smakowi.
Usuń