środa, 30 maja 2012

Zupa z młodej kapusty


Potrzebny czas: 40 minut
Moja ocena: 3+

Składniki (dla 2-3 osób):
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 ziemniaki
- 1 L bulionu
- 1/4 główki młodej kapusty
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Machew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać warzywa i razem chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Zblendować.
Kapustę poszatkować i dodać do zblendowanej zupy. Razem gotować kilka minut, aż kapusta będzie miękka.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z bloga restauracja domowa

1 komentarz: