niedziela, 6 maja 2012

Kurczak duszony z pomidorami i grzybami


Potrzebny czas: 80 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 2 osób):
- pierś z kurczaka
- 150g pieczarek
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 150 ml bulionu
- 1/4 pęczka mięty
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- olej lub masło do smażenia

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę. Posypać solą i odstawić na kilka minut.
Pomidory sparzyć wrzącą wodą (1-2 minuty trzymać w wodzie) i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Pieczarki obrać i pokroić w plastry.
Na patelni podsmażyć grzyby, czosnek, cebulę i pomidory. Zalać bulionem i jeszcze chwilę poddusić. Do powstałego sosu włożyć mięso, wszystko wymieszać z siekaną miętą, przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć na 30 minut do piekarnika nagrzanego na 200C. Powstały sos doprawić solą i pieprzem, zagęścić jogurtem rozmieszanym mąką.
Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z książki "Smak podróży - przewodnik kulinarny po 10 krajach".
Dzięki dodatkowi mięty kurczak uzyskał nowy, nieznany mi do tej pory smak. Uważam, że warto wypróbować.
Należy też uważać na sos. Mi wyszedł trochę za rzadki - dlatego trzeba regulować ilość dodawanego bulionu oraz jogurtu. Ja podałam kurczaka z opiekanymi ziemniakami, jednak nie był to trafiony pomysł. Myślę, że o wiele lepiej by smakował z kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz