czwartek, 26 stycznia 2012

Deser

Babeczki z malinami


Potrzebny czas: 50 minut
Moja ocena: 4

Składniki (na 24 babeczki):
- gotowe ciasto francuskie
- 270 ml mleka
- łyżka masła
- 2 żółtka
- 50g cukru
- cukier waniliowy
- łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- maliny
- listki mięty do dekoracji
- żółtko do posmarowania brzegów babeczek

Przygotowanie:
Gotujemy budyń: 70 ml mleka gotujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym w małym garnku. W miseczce dokładnie łączymy ze sobą resztę mleka, żółtka, sól, esencję waniliową i obie mąki. Wlewamy składniki z miseczki na gotujące się mleko i szybko mieszamy, żeby nie powstały grudki. Odstawimy gotowy budyń do przestygnięcia. W tym czasie kroimy ciasto francuskie na kwadraty - 24 kawałki. Układamy je w foremkach do muffinek, nakładamy po łyżce budyniu, smarujemy brzegi żółtkiem i zapiekamy 15 min. w temp. 200 stopni. Do gotowych babeczek wciskamy w budyniowe nadzienie maliny, dekorujemy listkami mięty.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis znalazłam na www.przepisy.net Smaczne te babeczki, jednak kolejnym razem pokuszę się o samodzielne zrobienie ciasta francuskiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz