czwartek, 26 stycznia 2012

Fusilli po Prowansalsku

Fusilli po Prowansalsku

Potrzebny czas:
Moja ocena dania: 4+

Składniki
(dla 2 osób):
- ok 300 g makaronu fusilli
- 100 g wędzonego boczku
- 2 łyżki posiekanych kaparów
- 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
- 20 małych ugotowanych pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki posiekanych ziół (pietruszka, oregano, tymianek)

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
W rondlu rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, zrumienić na nich rozdrobniony boczek a następnie dodać pokrojoną w pióra cebulę. Gdy się zeszkli dodać posiekany drobno czosnek, kapary i oliwki oraz przepołowione pieczarki. Krótko przesmażyć.
Dodać śmietanę, zioła i przyprawy, pomieszać.
2 łyżki wazowe wody z pod makaronu wlać do sosu. Makaron odcedzić na sicie, wrzucić do sosu i energicznie potrząsnąć rondlem. Przełożyć na talerze dekorując ziołami.

Kilka dodatkowych słów:

Świetny przepis! Kolejny, który pochodzi z bloga www.feeria.blox.pl
Jednak kolejnym razem dodam więcej kaparów, oliwek oraz pieczarek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz