poniedziałek, 23 stycznia 2012

Zaczynamy tydzień francuski


Ten tydzień jest w mojej kuchni tygodniem francuskim. Chcę zmierzyć się z tą kuchnią, jednak nie tą bardzo wyszukaną, na którą nie miałabym czasu. Ale tą trochę nowocześniejszą, dzięki której będzie mam nadzieję pysznie i szybko. Poza tym jest to czas w moim życiu na to, żeby słuchać francuskiej muzyki, oglądać francuskie filmy i pić wino, przegryzając serem. :) Piękny tydzień się szykuje. :)

Makaron muszle z kurczakiem i serem pleśniowym

Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena dania: 4+

Składniki (dla 2-3 osób):
- 300 g makaronu muszle
- 100 g sera rokpol (np. blue lazur)
- 100 g marscapone
- 1 pierś z kurczaka
- seler naciowy
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki śmietany
- liski bazylii
- parmezan

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
Ser rokpol rozgnieść widelcem w miseczce. Seler naciowy pokroić w paski i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Wymieszać z serkiem marscapone. Wszystko dodać do sera rokpol i postawić miseczkę na garnku z gotującą wodą (ja wykorzystałam gotujący się makaron) i mieszkać aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać 1 lub 2 łyżki śmietany. Na koniec dodać posiekane orzechy.
Na patelni podsmażyć kurczaka, pokrojonego w kostkę. Po usmażeniu kurczaka mieszamy z makaronem i polewamy sosem serowym. Na wierzch można posypać parmezanem i dodać liski bazylii.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z bloga feeria.blox.pl Potrawa jest bardzo smaczna jednak nieco zapychająca, dlatego warto by było do niej dodać np. pokrojoną gruszkę marynowaną, która być może nadałaby tej potrawie trochę lekkości i soczystości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz