poniedziałek, 30 stycznia 2012

Wątróbka z miodem


Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena dania: 5

Składniki (dla 2 osób):
- 400 g wątróbki z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki czerwonego wina wytrawnego
- 3 łyżki rosołu drobiowego (z kostki rosołowej)
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól, pieprz
- mąka do oprószenia wątróbki

Przygotowanie:
Umytą wątróbkę posyp solą i pieprzem, a następnie obsyp mąką (delikatnie strząśnij jej nadmiar). Na patelni rozgrzej olej i 1 łyżkę masła. Kiedy masło się roztopi dodaj mięso i smaż około 2 minut z jednej strony i minutę z drugiej. Po tym czasie wątróbkę odłóż na talerz i przykryj.
Na patelnię wlej wino - odparuj i dodaj rosół oraz sól. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj aby wszystko się wymieszało. Dodaj 1 łyżkę masła i płyn, który wyciekł z mięsa.
Wątróbkę polaną sosem można podać z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem masła oraz ogórkiem kiszonym.

Kilka dodatkowych słów:
Kolejny pyszny przepis zainspirowany blogiem feeria smaków
Wątróbka wyszła znakomita - bardzo delikatna, prawie rozpływająca się w ustach. Warto spróbować. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz