sobota, 14 stycznia 2012

Pieczony cordon bleu z kurczaka



Potrzebny czas: 40 minut
Moja ocena dania: 4+

Składniki (dla 2-3 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
- sól, pieprz do smaku
- 2 plastry wędzonej szynki
- 2 plastry ementalera
- mąka do oprószenia
- 2 roztrzepane jajka
- bułka tarta do panierowania
- olej w sprayu

Przygotowanie:
Przypraw kurczaka z obu stron solą i pieprzem. Na każdej piersi połóż plaster szynki i sera i złóż tak, aby ser i szynka znalazły się w środku. Złącz kurczaka wykałaczkami, tak żeby powstały roladki.
Rozgrzej piekarnik do 200C. Oprósz roladki mąką i strzep jej nadmiar. Zamocz je w jajku, a następnie w bułce tartej.
Blachę skrop olejem i umieść na niej kurczaka. Górę kurczaka i boki też skrop olejem dość obficie. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200C.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Gotowanie dla dwojga" - David Poran.
Kurczak przypominał mi nieco devolai. Jednak wyróżnia go to, że wędzona szynka nadaje mu bardzo intensywny aromat, który sprawia, że nie czuć tak bardzo kurczaka. Myślę, że to duży plus tej potrawy, ponieważ może to zaskoczyć.
Do kurczaka dodajemy to co lubimy najbardziej. U mnie na talerzu znalazły się dziś ziemniaki oraz mizeria, która też mnie zaskoczyła, bo była z odrobiną tartej cebuli. Dziś obiad przygotowywał mój narzeczony więc tym bardziej mi smakowało. :)

1 komentarz: