sobota, 3 marca 2012

Czekoladowe ciasteczka owsiane


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 4

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- 100 g masła
- 150 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka płatków owsianych
- 5 łyżek otrębów owsianych
- 100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C. W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. W osobnej misce utrzeć na krem masło i cukier. Ciągle ucierając dodać jajka. Do masła dodać wcześniej wymieszane suche składniki. Na końcu dodać płatki i otręby owsiane oraz kawałki czekolady. Dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku 8-10 minut.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z programu Dzień Dobry TVN.
Ciasteczka zrobił mój narzeczony :) Kiedy weszłam do mieszkania, wszędzie cudownie pachniało czekoladą. Zapach został do następnego dnia. :)
Podczas robienia ciasta można dodać trochę mleka, bo wychodzi suche i trudno uformować ciasteczka. Tutaj zostało dodane 1/3 szklanki mleka.
Ciasteczka mają bardzo intensywny czekoladowy smak. Jeżeli ktoś nie przepada za gorzką czekoladą można spróbować z czekoladą mleczną. Po upieczeniu ciasteczka są dość suche, dlatego można je maczać np. w mleku.

3 komentarze:

  1. ciastka owsiane chyba nigdy się nie nudzą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie podane:) Bardzo smakowicie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń