piątek, 30 marca 2012

Pudding ryżowy z białą czekoladą


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 4+

Składniki (dla 2-3 osób):
- 200 g białego ryżu
- 1L mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
- starta tabliczka białej czekolady

Przygotowanie:
Zagotuj mleko z cukrem. Następnie dodaj ryż i gotuj około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Ryż powinien wchłonąć większość mleka, tak aby utworzyła się "papka". Dopraw cynamonem, kardamonem i imbirem. Na koniec dodaj 3/4 startej czekolady i dokładniej wymieszaj - do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Zdejmij garnek z ognia i nałóż pudding do miseczek. Całość posyp pozostałą czekoladą oraz szczyptą cynamonu.

5 komentarzy:

  1. piękne zdjęcie.
    nigdy nie jadłam domowego puddingu ryżowego, co uznaję za wstyd.
    chyba się skusze na Twój. wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm.. to musi być pyszne. Kiedyś robiłam też ryż z białą czekoladą, ale z dodatkiem świeżych wiórków kokosowych. Twoja propozycja bardzo mi się podoba;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiórki kokosowe - świetny pomysł na urozmaicenie :)

      Usuń
  3. jako fanka wszelkiego rodzaju ryżowych puddingów mówię TAK :)

    OdpowiedzUsuń