czwartek, 29 marca 2012

Kuleczki ziemniaczane


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena: 5

Składniki (dla 3 osób):
- 6-7 ziemniaków
- 150 g twarogu
- 10-12 listków bazylii
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj. Kiedy będą już miękkie, odcedź i odstaw na 10 minut aby ostygły. Następnie utłucz ziemniaki, dodaj twaróg, posiekane listki bazylii, suszoną bazylię, pieprz cayenne, pieprz i sól i wszystko dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj kuleczki i układaj je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku około 20 minut.

Kilka dodatkowych słów:
Inspirację na przepis znalazłam na blogu dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com
Bardzo ciekawy przepis, który od razu chciałam wypróbować. Niestety po upieczeniu kuleczki nie były dosyć twarde, dlatego trudno im było zachować swój pierwotny kulisty kształt.
Do kuleczek również (tak jak proponowała Agata) przygotowałam sałatę lodową z ogórkiem, pomidorem, papryką, czerwoną cebulą oraz fetą. Bardzo dobre połączenie. Polecam!

6 komentarzy:

  1. no, rzeczywiście, ciekawe kuleczki ;]
    alternatywa dla zwykłych zimniaków, nudnych i przereklamowanych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszystko co jest odskocznią od zwyklych pyrek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niebanalny pomysl na ziemniaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest fajne w tych kuleczkach, że można do nich dodawać różne przyprawy i dodatki - i za każdym razem mogą smakować inaczej :)

    OdpowiedzUsuń