sobota, 24 marca 2012

Pieczony łosoś z pesto


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena: 4+

Składniki (dla 2 osób):
- 2 filety łososia
- 1/2 szklanki liści świeżej bazylii
- 1 ząbek grubo pokrojonego czosnku
- 1 łyżka prażonych orzeszków pinii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 30 ml oliwy
- dodatkowo 2 łyżki oliwy
- 1 grubo pokrojona czerwona papryka
- 1/2 pokrojonej czerwonej cebuli

Przygotowanie:
Zmiksuj czosnek, bazylię, orzeszki pinii i sok z cytryny. Powoli dolewaj oliwę, aż sos lekko zgęstnieje.
Połóż każdy filet łososia na lekko naoliwionej filii wystarczająco dużej, aby owinąć całą rybę. Posmaruj połową pesto. Okryj rybę, złącz i zawiń górne końce folii. Pakunek ułóż na piekarniku i piecz rybę około 45 minut w temp. 150-170 C.
W tym czasie rozgrzej dodatkową oliwę na dużej patelni i usmaż paprykę i cebulę, aż zrobią się miękkie.
Umieść rybę na półmisku i rozwiń folię. Połóż na wierzchu łososia usmażone warzywa i skrop pozostałym sosem.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne - kuchnia włoska".
Jeśli pesto będzie zbyt gęste, by polać potrawę, można je rozcieńczyć niewielką ilością oliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz