sobota, 24 marca 2012

Grillowana polenta z sałatką z pomidorów i oliwek


Potrzebny czas: 30 minut przygotowanie + 3 godziny czas chłodzenia
Moja ocena: 5

Składniki (dla 3-4 osób):
- 500 ml wody
- 500 ml bulionu warzynego
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej
- 1/3 szklanki drobno startego parmezanu (25 g)
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
Sałatka:
- 100 g mixu sałat
- 200 g suszonych pomidorów
- 4 drobno pokrojone dymki
- 1/4 szklanki pokrojonych w cienkie plasterki czarnych oliwek
Pikantny majonez:
- 200 g majonezu
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki zmielonego kminku
- 1/4 łyżeczki zmielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
W garnku zagotuj wodę z bulionem. Stopniowo dodawaj kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut, aż polenta zgęstnieje. Dodaj ser, pietruszki i bazylię.
Wlej polentę do naczynia o głębokości 19 cm, rozsmaruj równomiernie, ostudź, przykryj i włóż do lodówki na około 3 godziny, aż stężeje.
Wyłóż polentę na deskę, odetnij krawędzie i pokrój na cztery kwadraty. Każdy kwadrat podziel na 2 trójkąty. Piecz polentę na grillu, aż zarumieni się z obu stron.
W międzyczasie przygotuj sałatkę z suszonych pomidorów łącząc wszystkie składniki w salaterce. Zrób pikantny majonez ubijając składniki aż się połączą. Rozłóż polentę na talerze, udekoruj sałatą i majonezem.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne - kuchnia włoska".
Doskonały przepis zarówno na śniadanie jak i na kolację. Warto wypróbować i poznać ten słoneczny włoski smak.

2 komentarze:

  1. wygląda niesamowicie apetycznie i zdrowo :)
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie ;)
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie za rzadko korzystam z polenty. Piekne, lekkie danie!

    OdpowiedzUsuń