niedziela, 25 marca 2012

Linguine z czosnkiem i chili


Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena dania: 2+

Składniki (dla 2 osób):
- 200 g makaronu linguine
- 40 ml oliwy
- 50 g masła
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 świeże drobno posiekane czerwone papryczki chili
- 70 g bułki tartej (1 szklanka)
- 2 łyżki grubo poszatkowanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka drobno startej skórki cytryny

Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente i odcedź.
W międzyczasie na dużej patelni podgrzej połowę oliwy z masłem. Gdy masło się rozpuści, dodaj czosnek, papryczki chili i bułkę tartą. Smaż, mieszając, aż bułka się lekko zarumieni.
W dużej misce zamieszaj odcedzony makaron z zasmażka i pietruszką. Dodaj skórkę z cytryny, pozostałą oliwę i wymieszaj.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne - kuchnia włoska".
W oryginalnym przepisie użyty jest makaron spaghettini i myślę, że to może być lepszy wybór niż linguine, ponieważ ten wychodzi bardzo suchy. Myślę, że kolejnym razem dodałabym więcej masła.

1 komentarz:

  1. Zapraszam do dodania przepisu do konkursu "Makarony Świata". Wszystkie informacje są na moim blogu: http://nietylkopasta.blogspot.com/p/konkurs.html. Możesz dodać przepis za pomocą akcji na Durszlaku, nie zapomnij jednak o wklejeniu banerka akcji!

    OdpowiedzUsuń