sobota, 3 marca 2012

Zupa fasolowa po włosku


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 5

Składniki (dla 2-3 osób):
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- ok. 1l wody
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 łyżka koncentratu
- 8 suszonych pomidorów z oliwy
- 1½ puszki fasoli
- 120g krótkiego makaronu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka oregano
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- sól, pieprz
- Parmezan do posypania

Przygotowanie:
Cebule obrać, pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę.
W garnku rogrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć do zarumienienia. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Po tym czasie dołożyć pomidory z puszki oraz koncentrat. Doprawić oregano i pieprzem cayenne. Całość zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Suszone pomidory pokroić w cienkie paski, fasolę odcedzić i opłukać. Dodać do zupy i gotować ok. 5 minut. Dodać makaron i gotować ok. 10 minut, aż będzie al dente (czas zależy od użytego makaronu). Doprawić solą i pieprzem. Podawać z tartym parmezanem na wierzchu.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na zupę pochodzi z bloga polkazprzyprawami.blox.pl
Wspaniała zupa! Polecam gorąco. Rozgrzewa, jest sycąca i nie potrzeba dużo czasu żeby ją przygotować i co najważniejsze jest przepyszna.

2 komentarze:

  1. mhm, rewelacyjnie sie prezentuje !
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  2. I jeszcze rewelacyjniej smakuje! :) Pozdrawiam również.

    OdpowiedzUsuń