sobota, 17 marca 2012

Kurczak z nadzieniem czosnkowo-cytrynowym


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 4+

Składniki (dla 2 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- odrobina startej skórki z cytryny
- natka pietruszki, szczypiorek
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Każdą pojedynczą pierś przecinamy wzdłuż zostawiając tzw. kieszonkę - czyli nie rozcinamy całej piersi. Posypujemy solą i pieprzem z każdej strony i odstawiamy na bok.
W miseczce masło mieszamy z przetartym na tarce (na małych oczkach) czosnkiem, sokiem oraz skórką z cytryny, posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.
Nakładamy powstałe nadzieje do kieszonek i zamykamy. Wkładamy do żaroodpornego naczynia - kładąc na spód folię aluminiową - i pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 C.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z bloga kuchennefascynacje.blox.pl
Do kurczaka możemy przygotować pieczone ziemniaki z dodatkiem masła czosnkowego. Ziemniaki należy najpierw podgotować, a następnie wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na ziemniaki kładziemy masło czosnkowe i zapiekamy w piekarniku około 30 minut. Jak zrobić masło czosnkowe? - w miseczce mieszamy kawałek masła ze startym ząbkiem czosnku, przyprawionym solą. Można dodać zioła jeśli lubimy - np. bazylię.
Do kurczaka i ziemniaków przygotowałam pieczarki duszone na maśle. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz