środa, 7 marca 2012

Kolacja we włoskim stylu

Mozzarella w kieszonkach oraz zapiekane gruszki


Potrzebny czas: 45 minut
Moja ocena: 5

Mozzarella w kieszonkach - składniki (dla 5 osób):
- 2 kule mozzarelli
- 10 kromek pieczywa tostowego
- 1 jajko
- szklanka mleka
- mąka pszenna
- olej do smażenia
- sól

Przygotowanie:
Mozzarellę pokroić w plasterki. Przygotować 5 podwójnych kanapek z pieczywa tostowego i mozzarelli. Podgrzać olej na patelni (tak żeby można było zanurzyć tosty chociaż do połowy).
W misce roztrzepać jajko ze szczyptą soli. Dolać mleko i dobrze wymieszać.
Tosty obtoczyć najpierw w mące (także po bokach), a następnie w masie mleczno-jajecznej i smażyć na gorącym oleju.
Wyłożyć kanapki na papier, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Najlepiej podawać na ciepło.

Zapiekane gruszki - składniki
(dla 5 osób):
- 5 twardych gruszek
- 100 g rukoli
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- garść orzechów nerkowca
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- 1/2 ząbka czosnku
- masło

Przygotowanie:
Rukolę opłukać i osuszyć.
Gruszki umyć, wytrzeć do sucha i pokroić wzdłuż na plastry (na zewnętrzne odłożyć). Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim gruszki, kilka wiórków masła położyć na wierzchu. Zapiekać w temperaturze 180 C około 10 minut - gruszki mają tylko lekko zmięknąć. W lecie, kiedy są dostępne dojrzałe, soczyste gruszki, podajemy je na surowo.
Następnie należy przygotować sos: miód wymieszać z octem balsamicznym, doprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Na półmisku rozłożyć rukolę a na niej gruszki. Posypać całość pokruszonym serem, obłożyć orzechami nerkowca i skropić sosem.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis na mozzarellę w koszulkach pochodzi z książki "Przekąski i przystawki" L.Pantaleoni. Natomiast przepis na zapiekane gruszki z magazynu "Kobieta i życie".
To zestawienie świetnie się ze sobą komponuje. Warto przygotować taką kolację dla wyjątkowych gości. Szczerze polecam! Całkiem łatwe w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz