poniedziałek, 19 marca 2012

Bruschetta z bakłażanem i oliwkami

Zaczynamy tydzień włoski! :) Przez cały ten tydzień będę przygotować tylko i wyłącznie dania kuchni włoskiej. Zaczynam od pysznego śniadania.


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 2 osób):
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- pół łydygi selera naciowego
- 1 mały bakłażan
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 1 łyżka odsączonych kaparów
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- świeża bazylia
- 2 ciabatty

Przygotowanie:
Paprykę i bakłażana pokrój wzdłuż i ugrilluj. Z ugrillowanej papryki zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Bakłażana również pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miseczki.
Na patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony czosnek oraz drobno pokrojonego selera. Dodaj do miseczki z bakłażanem i papryką.
Oliwki grubo pokrój i dodaj do miseczki razem z kaparami i uprażonymi orzeszkami. Bazylię posiekaj i dodaj do całości.
Pokrój ciabatę na kromki. Posmaruj z jednej strony oliwą. Opiekaj pieczywo z obu stron.
Nałóż na grzanki warzywną masę. Można przybrać je listkami bazylii (według uznania).

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Podróż kulinarne - Kuchnia włoska" wyd. Rzeczpospolita.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubie wloska kuchnie, wiec tez chetnie zrobilabym sobie taki tydzien. A bruschetty piekne i kolorowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) I do tego bardzo smaczne - czułam ich smak całe przedpołudnie.
      Pozdrawiam wiosennie :)

      Usuń