niedziela, 4 marca 2012

Indyjskie smaki - masala


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena dania: 3+

Składniki (dla 3 osób):
- podwójna pierś z indyka
- 1 puszka zielonego groszku
- 4 pomidory lub 1 puszka pomidorów
- 1 papryczka chilli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeża kolendra
- 1,5 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- oliwa z oliwek
- sól

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać posiekaną papryczkę chilli, garam masala oraz kurkumę.
Indyka pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Podsmażyć z każdej strony. Dodać pomidory pokrojone w kostkę. Jeżeli używamy świeżych pomidorów, najlepiej najpierw je sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Dusić około 15 minut. Doprawić solą. Na koniec dodać groszek. Jeszcze chwilę gotować. Podawać obficie posypane świeżą kolendrą.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi ze strony kuchniawformie.pl
Ponieważ o tej porze roku świeże pomidory nie są zbyt dobre, warto zamienić je na te z puszki. Niestety nie miałam świeżej kolendry, dlatego całość posypałam natką pietruszki.
Masalę podałam z białym ryżem.
Danie nawet mi smakowało, jednak spodziewałam się bardziej orientalnego smaku, dlatego trochę się zawiodłam. Czegoś mi tutaj zabrakło - stąd moja ocena.

2 komentarze:

  1. Lubie takie dania! Od groszku z puszki zdecydowanie wole mrozony, wiec pewnie dokonalabym malej zamiany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze nie przekonałam się do mrożonego groszku, ale może faktycznie jest lepszy :) Pozdrawiam ciepło!

      Usuń