środa, 14 marca 2012

Shepherd's pie


Potrzebny czas: 50 minut
Moja ocena dania: 5

Składniki (dla 4-5 osób):
- 500 g mięsa mielonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 ml bulionu warzywnego
- trochę czerwonego wina
- 5-6 ziemniaków
- 100 g sera parmezan
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany
- tymianek
- rozmaryn
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli.
Na dużą rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy mięso i smażymy z każdej strony tak aby się zarumieniło (czyli zbrązowiało). Następnie dodajemy tymianek, rozmaryn oraz starty na tarce czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę smażymy. Następnie dodajemy startą marchewkę i cebulę. Smażymy trochę dłużej.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, wino i smażymy na większym ogniu, żeby wino odparowało - około 2 minut. Na koniec dodajemy bulion i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
Ziemniaki tłuczemy, dodajemy masło, śmietanę, jajka oraz 3/4 startego sera i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy pieprzem.
Do żaroodpornego naczynia nakładamy najpierw mięso, a na wierzch gniecione ziemniaki. Posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy około 18-20 minut w temperaturze 250 C.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi ze strony Gordona Ramsay'a
Pamiętam to danie jeszcze z lat, kiedy mieszkałam w UK. Uwielbiam je! Polecam wszystkim. :)
W swoim daniu użyłam sera Cheddar zamiast Parmezan, natomiast marchewkę pokroiłam w kostkę. Jednak wydaje mi się, że lepiej będzie zetrzeć wszystko na tarce - bo utworzy jednolitą masę.

3 komentarze:

  1. apetyczne i przepis ciekawy, w moim smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Toz to angielska klasyka :) Lubie, zwlaszcza zima.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też uwielbiam! :) A mówi się, że kuchnia angielska nie jest dobra - z czym nie mogę się zgodzić :)

    OdpowiedzUsuń