czwartek, 27 września 2012

Delikatne curry z dynią i kurczakiem


Potrzebny czas: 90 minut
Moja ocena: 5

Składniki (dla 3-4 osób):
- podwójna filet z piersi kurczaka
- 300 g dyni
- 1 spory pomidor
- 400 ml mleczka kokosowego
- 125 ml sosu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
- świeża kolendra
marynata:
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 2 ząbki czosnku drobno starte
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty.
Filet kurczaka pokroić w kostkę i natrzeć marynatą. Odstawić na minimum 1 godzinę (lub dłużej jeśli mamy czas).
Dynię obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić w małą kostkę. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę.
W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć z każdej strony dynię. Przyprawić solą. Powoli dolewać mleczko kokosowe (śmietankę będącą na wierzchu na razie przełożyć do salaterki) i gotować około 5 minut. Dolać sos pomidorowy i gotować kolejne 3 minuty. Następnie dodać odstawioną na bok śmietankę kokosową, doprawić solą i gotować 10 minut na wolnym ogniu.
W tym czasie na patelni podsmażyć kurczaka. 
Kiedy dynia będzie już miękka dodać do garnka kurczaka i gotować wszystko razem jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodać pokrojonego pomidora i dusić 2 minuty. Nałożyć na talerze i posypać posiekaną kolendrą.
Podawać z ryżem lub chlebkiem naan.

Kilka dodatkowych słów:
Inspirację na przepis znalazłam na stronie kwestiasmaku.com
Curry jest delikatne w smaku, jeżeli wolimy ostrzejsze potrawy można dodać papryczkę chilli. Natomiast w tej łagodnej wersji nadaje się nawet dla dzieci. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz