niedziela, 2 września 2012

Kurczak tandoori


Potrzebny czas: min. 2,5 h
Moja ocena: 5

Składniki (dla 2 osób):
- 2 filety z piersi kurczaka
- odrobina soli
- 2 łyżki soku z limetki lub cytryny
Marynata:
- 100 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- obrany i starty 2 cm korzeń imbiru
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy

Przygotowanie:
Mięso pokroić w 0,5 cm paski w poprzek włókien. Posolić i skropić sokiem z cytryny. Zostawić na 10 minut. 
Do przygotowania marynaty wymieszać wszystkie składniki w niedużej miseczce.
Pokrojonego kurczaka posmarować marynatą i włożyć pod przykryciem do lodówki na co najmniej 2 godziny a najlepiej na całą noc. Później grillować około 15 minut, często odwracając na drugą stronę.

Kilka dodatkowych słów:
Inspirację na przepis znalazłam w książce "Dania niskotłuszczowe - najlepsze przepisy z całego świata".
Kurczak wyszedł wspaniały! Polecam. Do kurczaka podałam pieczone ziemniaki, raitę ogórkową oraz sałatkę z marchwi i fasoli. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz