piątek, 7 września 2012

Zupa z dyni na ostro


Moja ocena: 5
Potrzebny czas: 30 minut

Składniki (dla 2 osób):
- 2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czonku drobno posiekane
- 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
- 1 papryczka chili drobno posiekana
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleczka kokosowego
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek, imbir oraz papryczkę chili i podsmażamy około 1-2 minut, ciągle mieszając. Dodajemy dynię i smażymy około 5 minut. Po tym czasie zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut - aż dynia będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy. Na koniec dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze chwilę.
Można podawać posypane pokrojoną w plasterki papryczką, serem oraz prażonymi ziarnami słonecznika.

7 komentarzy:

  1. mmm krem z dyni z mlekiem kokosowym...nie jadłam,ale juz wiem,ze napewno jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić zupę z dyni, niech tylko zakupię to jesienne warzywo. A to zdjęcie ma coś w sobie.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda cudnie...i ta przepiękna miseczka
    zapraszamy do siebie na zupę z dyni z pomarańczą w poniedziałek
    http://nakrachymspodzie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :)
      chętnie wypróbuję przepis w takiej postaci :)

      Usuń
  4. a moja dynia nadal czeka, a tu takie pysznosci z dynie mozna robić.

    OdpowiedzUsuń