wtorek, 18 września 2012

Kurczak w miodzie i sezamie


Potrzebny czas: 40 minut (z marynowaniem)
Moja ocena: 4

Składniki (dla 2 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- kilka kropel oleju sezamowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki sezamu
- olej sezamowy do smażenia

Przygotowanie:
Najpierw zrobić marynatę - wymieszać miód, sos sojowy,sok z cytryny oraz olej sezamowy.
Pierś kurczaka pokroić w kostkę i zanurzyć w marynacie. Wstawić do lodówki na 15-30 minut.
Na talerzu wymieszać mąkę z sezamem. Obtoczyć każdy kawałek kurczaka i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska" E.Adamskiej.
Kurczaka podałam z kaszą gryczaną z warzywami. Ale ponieważ kurczak jest dosyć słodki w smaku, ryż byłby może lepszym dodatkiem.
Polecam do wypróbowania. Mnie osobiście ten smak mile zaskoczył.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz