Potrzebny czas: 40 minut
Moja ocena: 4+
Składniki (dla 3-4 osób):
- 400 g pieczarek
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 l bulionu
- włoszczyzna
- 3-4 ziemniaki
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki śmietany
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- majeranek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Do gorącego bulionu wrzucić pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Gotować około 15 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać obrane i pokrojone pieczarki. Dusić około 15 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Po tym czasie dodać pieczarki do wywaru warzywnego. Gotować razem około 10 minut. Na końcu zabielić śmietaną i posypać majerankiem. Jeśli jest potrzeba to doprawić solą i pieprzem.
Kilka dodatkowych słów:
Zupę można podać w takiej postaci lub zblendować i udekorować listkami kolendry.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPyszota.
OdpowiedzUsuń