niedziela, 2 września 2012

Sałatka z fasoli i marchwi


Potrzebny czas: 25 minut
Moja ocena: 3

Składniki (dla 4 osób):
- 350 g zielonej fasoli szparagowej
- 225 g marchwi
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
Dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/4 łyżeczki cukru pudru
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Fasolkę umyć i blanszować przez 4 minuty we wrzącej wodzie. Zostawić do ocieknięcia, a następnie opłukać pod zimną wodą. Znów zostawić do ocieknięcia. Następnie przełożyć do dużej miski. 
Marchewki i obrać i pokroić w cienkie słupki.
Paprykę przekroić na cztery części, wydrążyć i pokroić w cienkie paski.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki.
Przygotowane warzywa dodać do fasolki i dobrze wymieszać.
Do słoika wlać oliwę, ocet, koncentrat pomidorowy, wsypać cukier, doprawić solą i pieprzem. Zamknąć szczelnie słoik i wymieszać składniki, silnie potrząsając.
Gotowym dressingiem polać sałatkę, podawać od razu lub po schłodzeniu.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Dania niskotłuszczowe - najlepsze przepisy z całego świata".
Sałatkę można jeść samą albo podać do dania głównego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz