Potrzebny czas: 25 minut
Moja ocena: 2+
Składniki (dla 2 osób):
- 100 g kaszy pęczak
- 1 pomidor
- 75 g fety, pokrojonej w kostkę
- 2 posiekane szalotki
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanej skórki z cytryny
- łyżka posiekanej bazylii
- łyżka posiekanej mięty
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka czarnych oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj do miękkości. Odcedź i spłucz zimną, bieżącą wodą. Przełóż do salaterki. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, fetę, szalotki, skórkę z cytryny, bazylię, miętę, kapary, sól, pieprz i oliwę. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. Przybierz oliwkami i podawaj.
Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na przepis pochodzi z książki "Sałatki" Carla Bardi.
wyglada doskonale!
OdpowiedzUsuń