niedziela, 30 września 2012

Gruszki zapiekane z pistacjami


Potrzebny czas: 45 minut
Moja ocena: 3

Składniki (dla 4 osób):
- 4 gruszki
- 2 łyżki rumu
- 4 łyżki soku z cytryny
- 100 g pistacji
- 1 łyżka miodu
- 60 g masła
- 150 ml naturalnego serka homogenizowanego 
- 4 łyżki słodkiej śmietanki
- brązowy cukier
- cynamon

Przygotowanie:
Gruszki obierz, przekrój na ćwiartki, wydrąż pestki i pokrój w jeszcze mniejsze paski. Skrop sokiem z cytryny. Poprzekładaj gruszki do kokilek i polej rumem.
Pistacje zmiksuj na mniejsze kawałki. Zostaw kilka pistacji do dekoracji.
W małym garnku podgrzej masło z miodem. Dodaj pistacje i gotuj około 2 minut. Następnie dodaj serek i słodką śmietankę. Zdejmij z ognia. Zalej powstałym sosem gruszki. Posyp szczyptą cynamonu i brązowego cukru. 
Piecz w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 C.

Kilka dodatkowych słów:
Deser wyszedł bardzo słodki - dlatego w zależności od tego jak słodkie są gruszki należy regulować ilość miodu oraz brązowego cukru. Deser smakował mi bardziej na zimno niż na ciepło.



4 komentarze:

  1. już czuję ten zapach, ten smak..:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny deser i smakowite zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale mi narobiłaś apetytu Liffka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusi mnie, zeby wyprobowac. Wezme do serca twoje rady, bo nie lubie zbyt slodkich deserow.

    OdpowiedzUsuń