niedziela, 25 marca 2012

Cannelloni z prosciutto i indykiem


Potrzebny czas: 90 minut
Moja ocena: 5

Składniki (dla 4 osób):
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 80 ml mleka
- 180 ml bulionu warzywnego
- 1/3 szklanki drobno startego parmezanu
- 200 g grubo startego żółtego sera
- 1 łyżka oliwy
- 1 pokrojona cebula
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 0,5 kg mielonego mięsa indyka
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej szałwii
- 1 puszka pomidorów
- 70 ml wytrawnego białego wina
- 1,5 łyżeczki cukru
- 12 sztuk makaronu cannelloni
- 6 plastrów prosciutto

Przygotowanie:
W garnku podgrzej masło, dodaj mąkę, szybko mieszaj, aż sos zacznie bąbelkować i zgęstnieje. Stopniowo dolej mleko i bulion. Gotuj, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia, dodaj parmezan i 1/4 przygotowanego żółtego sera.
Podgrzej olej w garnku, usmaż cebulę i czosnek. Dołóż mięso i smaż na małym ogniu, aż się zrumieni. Wymieszaj z szałwią. W dużym półmisku połącz kurczaka z sosem i wystudź.
W garnku zmieszaj rozgniecione pomidory z zalewą, winem i cukrem. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Studź przez następnie 10 minut i zmiksuj.
Każdą porcję makaronu wypełnij przygotowaną potrawką z kurczaka i owiń połową plasterka szynki.
Natłuść oliwą naczynie żaroodporne. Wlej ćwiartkę przygotowanego sosu pomidorowego i włóż roladki. Polej resztą sosu i posyp pozostałym żółtym serem.
Piecz cannelloni pod przykryciem przez 30 minut w temp. 160-180 C. Po tym czasie odkryj naczynie i piecz jeszcze 15 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne - kuchnia włoska".
Cannelloni podawaj z sałatą.
Bardzo dobre - podobne w smaku do lasagne. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz