czwartek, 1 marca 2012
Zupa z soczewicą i szpinakiem
Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena: 5
Składniki (dla 2 osób):
- 150 g soczewicy
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 1/2 papryczki chilli
- ok 1 l bulionu warzywnego
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w dużą kostkę, czosnek, imbir oraz chilli drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy podsmażamy cebulę. Dodajemy czosnek, imbir i chilli i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy soczewicę oraz przekrojone na pół pomidorki i gotujemy około 7 minut - do miękkości soczewicy. Doprawiamy pieprzem. Przed końcem gotowania dodajemy pokrojony w paski szpinak.
Nalewamy do miseczek i polewamy łyżką jogurtu.
Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja pochodzi ze strony www.kuchniawformie.pl
Świetna zupa na zimę - rozgrzewa i syci. A dodatkowo robi się ją błyskawicznie. Polecam!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
cieszę się, że smakowała :-)
OdpowiedzUsuń