czwartek, 22 marca 2012

Stracciatella


Potrzebny czas: 15 minut
Moja ocena: 4-

Składniki (dla 2 osób):
- 600 ml bulionu
- 2 jajka
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka siekanej pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Lekko ubij jajka z serem, aż utworzą jednolitą masę.
Wlej bulion do dużego rondla i doprowadź do wrzenia. Zdejmij rondel z ognia, stopniowo dodawaj miskturę z jaj, wciąż mieszając.
Umieść ponownie rondel na małym ogniu, gotuj około 5 minut, ciągle mieszając.
Wymieszaj z natką pietruszki i gałką muszkatołową.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne - kuchnia włoska".
Zupa w wyglądzie przypomina zacierki. Szybka i prosta w przygotowaniu. Dobra na ekspresowy posiłek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz