piątek, 30 marca 2012
Pudding ryżowy z białą czekoladą
Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 4+
Składniki (dla 2-3 osób):
- 200 g białego ryżu
- 1L mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
- starta tabliczka białej czekolady
Przygotowanie:
Zagotuj mleko z cukrem. Następnie dodaj ryż i gotuj około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Ryż powinien wchłonąć większość mleka, tak aby utworzyła się "papka". Dopraw cynamonem, kardamonem i imbirem. Na koniec dodaj 3/4 startej czekolady i dokładniej wymieszaj - do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Zdejmij garnek z ognia i nałóż pudding do miseczek. Całość posyp pozostałą czekoladą oraz szczyptą cynamonu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
piękne zdjęcie.
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam domowego puddingu ryżowego, co uznaję za wstyd.
chyba się skusze na Twój. wygląda pięknie.
Dziękuję :)
UsuńMmmm.. to musi być pyszne. Kiedyś robiłam też ryż z białą czekoladą, ale z dodatkiem świeżych wiórków kokosowych. Twoja propozycja bardzo mi się podoba;)
OdpowiedzUsuńWiórki kokosowe - świetny pomysł na urozmaicenie :)
Usuńjako fanka wszelkiego rodzaju ryżowych puddingów mówię TAK :)
OdpowiedzUsuń