środa, 21 marca 2012

Risotto z grzybami i groszkiem


Potrzebny czas: 60 minut
Moja ocena dania: 3

Składniki (dla 4 osób):
- 750 ml bulionu warzywnego
- 500 ml wody
- 10 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 średnia cienko posiekana cebula
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 400 g ryżu arborio
- 200 g grubo pokrojonych pieczarek
- 250 ml wytrawnego białego wina
- 1/4 szklanki grubo posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 2/3 szklanki grubo startego parmezanu (50g)

Przygotowanie:
W garnku zagotuj bulion i wodę. Zmniejsz ogień i gotuj pod pokrywką na małym ogniu.
W międzyczasie w dużym rondlu podgrzej masło i oliwę, usmaż cebulę i czosnek. Dodaj ryż i grzyby, zamieszaj, aby składniki dobrze się połączyły. Dolej wino i gotuj, mieszając, aż wino zostanie wchłonięte przez ryż. Wlewaj bulion partiami po 1/2 szklanki, aż kolejne dawki płynu zostaną wchłonięte. Gotowanie powinno trwać około 35 minut, aż ryż stanie się miękki.
Wymieszaj ryż z pozostałymi skłanikami. Gotuj bez przykrywania rondla, aż groszek będzie miękki.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne - kuchnia włoska".
Wino w risotto jest bardzo wyczuwalne, dlatego kolejnym razem zmiejszyłabym nieco jego ilość. Miałam wrażenie jakby cała potrawa pachniała drożdżami.
W oryginalej wersji w przepisie znajdują się jeszcze marynowane karczochy - 340 g , które dodaje się razem z groszkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz