poniedziałek, 5 marca 2012

Parfait z wątróbki wg Jamiego Olivera


Potrzebny czas: 35 minut
Moja ocena: 5

Składniki (na 3-4 kokilki):
- 400 g wątróbki drobiowej
- 300 g masła (1,5 kostki)
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- gałka muszkatołowa
- kilka listków szałwii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 ml brandy (jeśli mamy :))

Przygotowanie:
Szalotkę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Przełożyć do miski. Patelnię wytrzeć do sucha i nałożyć na nią wątróbkę z listkami szałwii. Podsmażyć z każdej strony, tak aby środek pozostał odrobinę różowy. Jeżeli masz brandy, dodaj do wątróbki i jeszcze chwilę podsmaż. Dodaj do szalotki.
Połowę masła dodać do wątróbki i wszystko razem zblendować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nałożyć do kokilek. Na wierzchu ozdobić listkami szałwii.
Drugą połowę masła sklarować - wrzucić na patelnię i podgrzewać, aż całe się rozpuści. Następnie przepuścić 2-3 razy przez gazę, tak aby zebrać cały biały tłuszcz, który wyrzucamy. Pozostaje nam żółciutkie masełko, którym polewamy parfait. Wkładamy do lodówki aby zastygło.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis wg Jamiego Olivera.
Niestety nie miałam brandy, jednak mimo to pasztet bardzo mi smakował. Polecam! Smaczny, a do tego szybki i łatwy w wykonaniu.
Parfait można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

2 komentarze:

  1. Faktycznie łatwy przepis, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie szybkie, a takie eleganckie! Bede musiala wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń