piątek, 9 marca 2012
Pudding ryżowo-bananowy
Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena: 5
Składniki (dla 2 osób):
- 100 g białego ryżu
- 600 ml mleka
- 50 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 płaskie łyżki budyniu bananowego
- 1 banan
- szczypta soli
Przygotowanie:
W garnku zagotować ok. 250 ml mleka z cukrem i solą, dodać ryż i gotować około 5 minut - aż ryż wchłonie mleko. Powoli dodawać pozostałe mleko i gotować na małym ogniu do momentu aż ryż będzie miękki. Zdjąć z ognia.
Budyń dokładnie wymieszać ze słodką śmietanką i dodać do ugotowanego ryżu, cały czas mieszając. Jeszcze chwilę (2-3 minuty) pogotować razem.
Banana kroimy w plasterki i dodajemy do salaterek - część na spód, część na górę puddingu.
Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja na śniadanie pochodzi z bloga kropkoweradosci.blogspot.com
Jeżeli chcemy aby pudding był gęstszy dodajemy mniejszą ilość mleka, jeżeli rzadszy - większą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda przepysznie! :-) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń