czwartek, 22 marca 2012
Fettuccine carbonara
Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena: 5
Składniki (dla 2 osób):
- 4 grubo pokrojone plastry bekonu (140 g)
- 250 g makaronu fettuccine
- 2 lekko ubite żółtka jaj
- 200 ml śmietany
- 1/3 szklanki drobno startego parmezanu
- 2 łyżki grubo posiekanego świeżego szczypiorku
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż bekon, aż będzie chrupiący.
W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Odcedź go na ogrzany półmisek.
Do bekonu dodaj połowę śmietany i chwilę podduś. Do pozostałej śmietany dodaj żółtka i ser, wymieszaj i wlej na patelnię. Nie dopuść do wrzenia, bo sos się zważy.
Sos połącz z makaronem, posyp szczypiorkiem i podaj na stół.
Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne - kuchnia włoska".
Świetny, klasyczny makaron. Nie trzeba doprawiać, bo boczek sam w sobie jest słony. Pycha!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz