sobota, 10 marca 2012

Caponata


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 3+

Składniki (dla 2-3 osób):
- 2 bakłażany
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- spora ilość kaparów
- spora ilość oliwek
- natka pietruszki
- pomidory w puszce
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- oregano
- sól, pieprz
- migdały bez skórki
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w sporą kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy ze wszystkich stron przez kilka minut. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz posiekaną pietruszkę. Wszystko razem smażymy. Dodajemy kapary, oliwki i zalewamy octem balsamicznym. Kiedy ocet wyparuje dodajemy pomidory razem z zalewą, przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko razem dusimy około 5 minut.
Migdały prażymy na patelni i posypujemy nimi caponatę już na talerzu.

Kilka dodatkowcy słów:
Przepis pochodzi z bloga pomarancza.blox.pl
Zamiast całych migdałów wykorzystałam płatki migdałowe. Danie jest bardzo intensywne w smaku i pasuje mi na wykwintną kolację przy kieliszku wytrawnego wina.

1 komentarz: