piątek, 2 marca 2012

Zapiekany ryż z jabłkiem i gruszką


Potrzebny czas: 50 minut
Moja ocena: 3

Składniki (dla 2-3 osób):
- 200 g ryżu
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- cynamon
- miód
- 4-5 suszonych śliwek

Przygotowanie:
Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Prażymy w garnku z odrobiną wody (żeby się nie przypalało) około 15-20 minut - aż utworzy się mus.
Ryż gotujemy. Do ugotowanego ryżu dodajemy uprażone owoce i dokładnie mieszamy. Dodajemy 1-2 łyżki miodu.
Suszone śliwki kroimy w plasterki i dodajemy do ryżu. Całość posypujemy cynamonem.
Nakładamy do żaroodpornych miseczek i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.

Kilka dodatkowych słów:
Inspiracja pochodzi ze strony kuchniawformie.pl
Kiedy przygotowywałam mus z owoców był on soczysty i smakowity. Po pieczeniu właściwie prawie nic z niego nie zostało. Dlatego byłam nieco zawiedziona. Chyba wolałabym zjeść ten ryż bez zapiekania.

1 komentarz:

  1. Musi być smaczny. Zapiekany czy nie, ryż na słodko to strzał w dziesiątkę!

    OdpowiedzUsuń