wtorek, 27 marca 2012
Zielone spaghetti
Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 3
Składniki (dla 2 osób):
- 200 g makaronu spaghetti
- 1 czerwona papryka
- pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały pęczek bazylii
- 1 łyżeczka oliwy
- 100 ml bulionu warzywnego
- kilka kropli octu
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w paseczki, Filet płukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Oderwać kilka listków bazylii, resztę zmiksować z czosnkiem, bulionem i 1 łyżeczką oliwy. Sos pesto przyprawić solą, pieprzem i octem.
Rozgrzać patelnię grillową, wrzucić mięso i paprykę. Grillować na wolnym ogniu około 10-15 minut. Wymieszać z makaronem.
Przełożyć na talerz, polać sosem pesto. Udekorować listkami bazylii.
Kilka dodatkowych słów:
Inspirację na przepis znalazłam w jednym z numerów "Życia na gorąco".
Niestety nie robiłam sama pesto tylko użyłam już gotowego ze słoiczka. Jednak kolejnym razem skuszę się na jego przygotowanie. Z gotowym pesto makaron wyszedł trochę za suchy, pomimo dodania dodatkowej porcji oliwy do sosu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz