środa, 21 marca 2012

Frittata z pieczarkiami i papryką


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 5

Składniki (dla 2 osób):
- 5 jajek
- 1,5 łyżki startego parmezanu
- 8 małych pieczarek
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie:
Paprykę ugrillować, po czym zdjąć skórkę i pokroić w cienkie paski.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodać 1 łyżkę natki.
Jajka rozbełtać razem z serem i dodać do cebuli. Patelnię przykryć folią aluminiową i smażyć na najmniejszym ogniu około 8 minut - aż jajka się zetną. Po tym czasie przełożyć patelnię do opiekacza lub piekarnika i poczekać aż potrawa się lekko zarumieni (około 10 minut - w temp. 180C).
W tym czasie na drugiej patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieczarki i podsmażać aż zmiękną.
Wyjmij frittatę z piekarnika, pokrój na 8 trójkątnych kawałków i ułóż je na półmisku. Udekoruj grzybami i papryką.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne - kuchnia włoska".
Spodziewałam się, że danie wyjdzie raczej suche, jednak okazało się, że frittata była soczysta. Pyszna na śniadanie. Polecam!

2 komentarze: