środa, 7 marca 2012
Prowansalska zupa jarzynowa
Potrzebny czas:
Moja ocena: 4
Składniki (dla 2-3 osób):
- 1 marchew
- 1 por
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka białej fasoli
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 150 g szpinaku
- 4 ziemniaki
- bulionetka drobiowa
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kilka ziarenek pieprzu
- bazylia, oregano
- sól
- tarty parmezan
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki i podsmażamy.
Marchew oraz seler scieramy na tarce o największych oczkach. Pora kroimy w krążki. Warzywa dodajemy do cebuli i czosnku. Zalewamy wodą (około 1,5L), dodajemy bulionetkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze z 15 minut - aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat, białą fasolę oraz pokrojony w paski szpinak. Przyprawiamy solą, bazylią i oregano. Gotujemy 2-3 minuty.
Na talerzu posypujemy tartym parmezanem.
Kilka dodatkowych słów:
Zainspirował mnie przepis na zupę prowansalską, który pochodzi z bloga naszesmaki.blox.pl
Niestety zapomniałam do swojej zupy dodać parmezanu, czego bardzo żałuję. Z parmezanem byłaby świetna.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz