piątek, 2 marca 2012
Grecka zupa cytrynowa
Potrzebny czas: 2,5 godziny
Moja ocena: 2
Składniki (dla 2 osób):
- porcja kurczaka rosołowa
- 3 marchewki
- pietruszka
- por
- kawałek selera
- 1 cebula
- listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz w ziarenkach
- sól, pieprz
- sok z całej cytryny
- 2 żółtka
- 100 g ryżu
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy i zdejmujemy burzyny.
Włoszczyznę obieramy i dorzucamy do mięsa. Cebulę podpalamy nad ogniem i w całości dodajemy do rosołu. Doprawiamy liskiem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem. Gotujemy rosół około 2 godzin.
Gotowy rosół (około 1l) przecedzamy przez sito, tak aby nie było warzyw i mięsa. Dodajemy ryż i gotujemy aż będzie miękki.
Sok z cytryny roztrzepujemy z żółtkami, tak żeby zrobiła się piana. Dodajemy kilka łyżek rosołu i mieszamy.
Całość powoli dodajemy do rosołu z ryżem i mieszamy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z bloga mirabelkowy.blogspot.com
Zupa nie za bardzo mi smakowała, jednak wydaje mi się, że jest to wynikiem tego, że rosół wyszedł jakiś słaby. Dlatego nie mówię "nie" tej zupie - tylko moje jej wykonanie nie wyszło. Jeśli będę miała okazję gdzieś ją zjeść to chętnie porównam smak. :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń