poniedziałek, 12 marca 2012
Kurczak w curry i kokosie
Potrzebny czas: 50 minut
Moja ocena dania: 4-
Składniki (dla 2 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
- 165 ml mleczka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem oraz kuminem. Zalewamy jogurtem i zostawiamy na 30 minut.
Masło roztapiamy na gorącej patelni, dodajemy curry i chwilę smażymy. Dodajemy kurczaka z zalewy, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy z każdej strony. Następnie wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy około 2-3 minut. Na koniec zagęszczamy sos poprzez dodanie mąki kukurydzianej i posypujemy natką pietruszki.
Na talerzu posypujemy czarnym sezamem.
Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z bloga oliwka.przepisy.net
Niestety nie miałam czarnego sezamu, dlatego podałam ze zwykłym, który uprażyłam. Danie jest bardzo łagodne i delikatne w smaku.
Kurczaka podajemy z białym ryżem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przepadam za takimi daniami!
OdpowiedzUsuń